Alaverdi

GRUZIJA ‒ MŪSU MĪLESTĪBA

“Alaverdi” – tās ir garšas, kas atceļojušas no bērnības Tbilisi, īpašas viesmīlības atmosfēra ar gruzīnu akcentu un gadsimtiem senu galda tradīciju labākās izpausmes.

Manā restoratora mūžā bijis daudz iestādījumu, kuros pārstāvētas dažādas nacionālās virtuves – itāļu, meksikāņu, Āzijas zemju ēdieni... Taču mans sapnis vienmēr bijis atvērt gruzīnu restorānu. Mana bērnība aizritēja Tbilisi, un mīlestību pret šo pilsētu es nesu sirdī visu savu dzīvi.

Atceros ģimenes pusdienas, ko mūsu mājās Jakova Nikoladzes ielā rīkoja mana vecmāmiņa. Atceros Filharmonijas apkaimes pagalmos paslēpušos tirgu, kur vectētiņš man ierādīja, kā izvēlēties svaigu suluguni un labu maconi. Atceros leģendāro Sulakvelidzes pavārgrāmatu, pēc kuras receptēm mūsu mājās gatavoja vispirms mamma, bet vēlāk jau mana dzīvesbiedre.

Atceros sievietes, kuras mielastu laikā nepagurušas skraidīja no virtuves pie galda un atkal atpakaļ. Viņu vieglās kājas un stiprās, taču maigās rokas vēl šobaltdien ir tradīciju turpināšanās pamats un simbols.

Visi mani līdzšinējie novērojumi liecina par radniecību, kas vieno itāļu un gruzīnu galda kultūru ‒ no izejvielām līdz temperamentam, ar kādu tiek pagatavotsēdiens. Atšķirība ir tikai garšvielās. Itāļu restorānu es Rīgā jau esmu atvēris; tagad laiks piepildīt savu seno sapni un turēt sievai doto solījumu. Esmu laimīgs par iespēju iepazīstināt arī jūs ar savu Gruziju!

Rubens Panasjans, restorāni “Locale” un “Alaverdi”

MŪSU STANDARTI

Lai jūsu baudījums būtu pilnīgs, mēs strādājam, ievērojot sekojošos principus, kuri izkristalizējušies pieredzes ceļā.

1. Autentiska garša.
Mūsu pamatprincips ir maksimāli autentiskas garšas izejvielu izvēle un mūsdienīga pieeja to pasniegšanai. Mēs izmantojam tikai dabiskus un svaigus produktus ar pārsteidzoši tīru, vērtīgu un izmeklētu saturu.
2. Tradicionālas receptes.
Mūsu ēdienkarte ir kā Gruzijas kulinārā mantojuma vitrīna. Te ir gan paštaisītas mērces ‒ sacebeli, tkemali un baža ‒, gan tradicionālie gruzīnu sieri un maize, arī mājās gatavots kizila ogu, valriekstu un vīģu ievārījums un limonādes – arī pašu gatavotas.
3. Šīs ir mūsu mājas.
“Alaverdi” – tās ir mūsu mājas, un šo māju viesi ir mūsu draugi. Mums ir svarīgi, lai jūs pie mums jūtaties ērti un mājīgi – svarīgi uzņemt jūs ar īpašo gruzīnu viesmīlību un pamodināt jūsos saldas nostalģiskas ilgas pēc Gruzijas, pat, ja jūs šajā zemē vēl neesat pabijuši.
4. Šefpavārs.
Ja nebūtu šefpavāra Šotas Mudžirišvili, nebūtu arī restorāna “Alaverdi”. Gruzīnu virtuvē pavāra personībai ir ārkārtīgi svarīga loma. Gruzīnu mātes liek savas plaukstas nospiedumu uz maizes, ko cep saviem dēliem. Tieši tāpat katrs ēdiens mūsu ēdienkartē sevī nes atblāzmu no Šotas gaišās dvēseles.

MŪSU KOMANDA

Ēdiena gatavošana un baudīšana ir patiesa divu cilvēku saruna bez vārdu starpniecības.